ÖĞRENCİ YURDU İNTERNET SİSTEMİ
Teknolojinin gelişmesi ile , insanların İnternete olan ihtiyaçları dahada artmış, olmazsa olmaz ihtiyaçlardan biri haline gelmiştir. Akademik yaşamda artık birçok üniversite dersleri , sınavları internet üzerinden yapmaktadırlar, buda öğrenci yurtlarında kalan kişilerin sorunsuz hızlı internet erişimine ihtiyacı artırmaktadır.
Yurtlarda yapılan bir araştırmaya göre , öğrencilerin tekrar gelecek sene aynı yurdu seçme nedenlerinin en başında internet sistemi gelmektedir, yine yurtlarda yapılan diğer araştırmaya göre, öğrencinin kaldığı yurttan memnun olması için ilk şart olarak internet sisteminin hızlı sorunsuz olması gelmektedir
Hızlı ve Güvenli İnternet için Neler Yapmaktayız?
Tc kimlik doğrulamalı Hospot internet sistemi kurulumu: Her öğrenciye tc kimlik numarası veya yabancı uyruklu öğrenciyse pasaport numarası ile aynı olacak şekilde bir kullanıcı açılır, bu kullanıcıyla beraber birde şifre tanımlanır, öğrenci kendi kullanıcı ismi ve şifresiyle internete erişim sağlar, bu şekilde öğrencilere güvenli bir şekilde internet erişimi sağlanır, ayrıyeten bu şekilde yurtta kalmayan yabancı şahısların yurt internetini kaçak kullanmaları engellenmiş olur.
5651 Sayılı Kanun Gereği Loglama ve İmzalama Kurulumu: D2 Bilgi Teknolojileri olarak öğrenci yurtlarında 5651 sayılı internet kanununun sorumluluklarını yerine getirmek için sistemler kurmaktayız. Yasalaşmış olan 5651 sayılı internet kanununa göre öğrenci yurtları “İnternet toplu kullanım sağlayıcısı” grubuna girmektedir, buna göre yurt yönetimi yasa gereği aşağıdaki maddelerden sorumludur.
İnternet toplu kullanım sağlayıcılarının yükümlülükleri
MADDE 4 – (1) İnternet toplu kullanım sağlayıcılarının yükümlülükleri şunlardır:
a) Konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almak amacıyla içerik filtreleme sistemini kullanmak.
b) Erişim kayıtlarını elektronik ortamda kendi sistemlerine kaydetmek ve iki yıl süre ile saklamak.
c) Kamuya açık alanlarda internet erişimi sağlayan toplu kullanım sağlayıcılar, kısa mesaj servisi (sms) ve benzeri yöntemlerle kullanıcıları tanımlayacak sistemleri kurmak.
(2) İnternet toplu kullanım sağlayıcılar, konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almak amacıyla içerik filtreleme sisteminin yanı sıra, ilave tedbir olarak güvenli internet hizmeti de alabilirler.
Yurtlarda sorunuz hızlı internet için neler yapmaktayız?
Firewall kurulumu
D2 Bilgi Teknolojileri, dolpway firewall hotspot internet utm cihazları ile, öğrenci yurtlarında aşağıdaki uygulamaları yaparak yurt internetini en hızlı bir hale getirmekteyiz.
Hız limitleme: Öğrenci başı adil homojen hız kontrolü
Cihaz konrolü: Öğrenci başı internete girecek cihaz sayısı belirleme;
Loadbalance (İnternet hızı düşük olan yurtlarda 1 den fazla interneti birleştirerek internet hızını artırma)
Bandwidth yönetimi (Öğrenci başına hız limiti vererek, homojen internet kullanımı sağlama)
Trafic Shaping (Torrent vb. download yazılımlarına kota verme veya engelleme yaparak, internet kaynağını zararlı yazılımların istila etmesini engelleme)
Web filtreleme (Kötü içerikli sitelere erişim engellenerek, öğrencilerin güvenli internet kullanmalarını sağlama )